środa, 19 października 2011

Wiśniowe drożdżówy

Dziś wyjątkowo inspiracje kulinarne. Przepis autorski, skonsumowany ze smakiem:) Połączenie waniliowego nadzienia z wiśniową konfiturą, a wszystko  ukryte w drożdżowym cieście.


Składniki, około 18 drożdżówek:
Ciasto:

• 60 ml ciepłego mleka 
• 25g świeżych drożdży
• 500 g mąki pszennej tortowej, przesianej 
• 60 g cukru
• 1 łyżeczka soli
• 5 jajek
• 350 g masła, miękkiego

Nadziewanko:
 
• 1 budyń waniliowy
  • 400 ml mleka
  • konfitura wiśniowa (może być inna:)

Lukier z cytrynową nutką: 

• 3/4 szklanki cukru pudru
• około 3-4 łyżek wody 
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• ciut startej skórki z cytryny

oraz:
• 1 jajko, roztrzepane






Przygotowanie:

• drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki. Całość wymieszać pozostawić na 10 min.

• do michy wsypujemy przesianą mąkę, cukier,sól, doń wbijamy jaja i roztopiony tłuszcz, a następnie wlewamy drożdże. Całość miksujemy na wolnych obrotach- siłą mięśni wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 - 2 godziny niech sobie rośnie. W razie gdyby było za rzadkie dosypujemy mąki

• robimy budyń tak jak zaleca producent, pamiętając by dać o ok. pół szklanki mniej mleka, po to by finalnie budyń był gęściejszy

• wyrabiamy ciasto na stolnicy posypanej mąką do grubości ok 7 mm:), następnie wycinamy kwadraty o boku ok. 8 cm 

• na wycięte kwadraciki nakładamy masę budyniową następnie na bokach po małej łyżeczce konfitury. Składamy wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie je zlepiając.

• nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni

• przed włożeniem do piekarnika pamiętajmy żeby pokryć (pędzelkiem) wszystkie drożdżówy roztrzepanym jajkiem

• pieczemy aż buły się zarumienią, a cała przestrzeń utonie w pysznym drożdżowym zapachu

•  kiedy drożdżówki wystygną malujemy ja przyrządzonym lukrem.









Smacznego













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty